Romanul Capesius, farmacistul de la Auschwitz (2006) – al doilea volum al trilogiei transilvane care mai cuprinde Vaterlandstage und die Kunst des Verschwindens (Zile acasa si arta disparitiei), respectiv Die letzte Heimkehr (Ultima intoarcere acasa) – a starnit reactii intense inca din momentul lansarii sale in cadrul Targului de carte de la Frankfurt. „Ceea ce Hannah Arendt definea ca «banalitatea Raului» devine aici o «familiaritate» transilvaneana a Raului.” (Georg Aescht).
Mai mult decat un roman documentar despre Holocaust, cartea este o meditatie profunda si nuantata despre culpabilitate si cainta, precum si despre raul totalitar al secolului.
Imbinand exceptionala calitate literara cu o munca asidua de cercetare, cartea este un montaj de documente, interviuri, inregistrari ale unor martori oculari, fragmente de memorii si comentarii, prin intermediul carora se contureaza figura sighisoreanului Viktor Capesius, care a functionat, din 1943 si pana la sfarsitul razboiului, ca farmacist in lagarul de concentrare de la Auschwitz, unde nu a ezitat sa trimita la moarte mii de oameni.
Romanul Capesius, farmacistul de la Auschwitz (2006) – al doilea volum al trilogiei transilvane care mai cuprinde Vaterlandstage und die Kunst des Verschwindens (Zile acasa si arta disparitiei), respectiv Die letzte Heimkehr (Ultima intoarcere acasa) – a starnit reactii intense inca din momentul lansarii sale in cadrul Targului de carte de la Frankfurt