O carte importanta despre istoria orasului Bucuresti intr-una dintre perioadele sale cele mai dificile: anii Primului Razboi Mondial, sub ocupatie straina.
Cunoscutul jurnalist si om politic Constantin Bacalbasa prezinta intregul tablou al acestei ocupatii, de la comunicatele militare care confisca si rationalizeaza, la lipsurile infioratoare, mai ales pe timpul iernii, de la arestari si abuzuri, la atitudinea si manevrele oamenilor politici germanofili, de la comportamentul soldatilor ocupanti de diferite natii pana la cel al populatiei, mai mult sau mai putin „vinovata" de colaborationism cu ocupantul..
Incepand cu 6 decembrie 1916, cand feldmaresalul von Mackensen intra in Bucuresti in fruntea trupelor Puterilor Centrale (Germania, Austro-Ungaria, Bulgaria si imperiul Otoman), si pana la 12 noiembrie 1918, cand acestea au parasit Capitala, la o zi dupa semnarea armistitiului intre Antanta si Puterile Centrale, Bucurestii au fost nevoiti sa indure o ocupatie umilitoare si plina de tot felul de privatiuni.
Dincolo de valoarea documentara a lucrarii, se remarca capacitatea autorului de a-l purta pe cititor in culisele politicii fara a-l plictisi, ba dimpotriva – trezindu-i interesul pentru trecut.
O carte importanta despre istoria orasului Bucuresti intr-una dintre perioadele sale cele mai dificile: anii Primului Razboi Mondial, sub ocupatie straina