Sute de mii de exemplare vandute, zeci de editii publicate.
Autoarea s-a stins din viata la varsta de 87 de ani, in octombrie 2000..
Sunt convinsa ca un interes mai mare din partea tineretului pentru aceasta indeletnicire considerata minora i-ar scuti de multe necazuri majore“, scrie Silvia Jurcovan in prefata primei editii a cartii. „Am intocmit acesta Carte de bucate din dorinta de a veni in ajutorul tinerilor casatoriti, care nu au avut timp sa-si insuseasca arta de a pregati bucate gustoase.
Astfel s-a inchegat nucleul viitoarei Carti de bucate, pe care n-ar fi avut niciodata de gand s-o prezinte unei edituri daca in 1975 n-ar fi surprins o discutie aprinsa intre doi tineri care isi reprosau lipsa de pricepere in bucatarie.
Numai ca, examinand cu ochi de inginer retetele primate de-acasa, fiul are cateva critici de adus – Cata faina inseamna „faina cat cuprinde“? Cum se numara „doua-trei clocote“? –, pe care mama si le insuseste si le „transcrie" in limbaj de incepatori, cantarind si cronometrand totul cu grija.
Dupa absolvire, se stabileste cu familia proaspat intemeiata in Sibiu, dar vocatia de autoare si-o descopera multi ani mai tarziu, abia dupa ce fiul sau termina facultatea si se stabileste la Bucuresti, de unde ii trimite scrisori cerandu-i retete simple si deslusite, pe care sa le incerce si el.
Aici a invatat nu doar arta gatitului, ci si croitoria si lucrul de mana, intr-un cuvant, si-a cultivat intocmai acele deprinderi care faceau din orice tanara o gospodina desavarsita si o amfitrioana fara cusur.
A urmat liceul la Cluj si apoi, vreme de doi ani, cursurile Scolii superioare de menaj din aceeasi localitate.
Depinde de abilitatea, experienta si capacitatea celui care se lasa initiat ca reteta sa capete consistenta, forma si savoarea lucrului bun de mancat sau de degustat .“ ( Smaranda VULTUR ) SILVIA Jurcovan s-a nascut in satul Cojocna, judetul Cluj, pe 26 aprilie 1913.
O Carte de bucate e o lume virtuala. „ O Carte de bucate e o poveste despre identitate si memorie, in paginile ei cuvintele, ca si mancarurile, poarta amprente nationale sau regionale, chiar si inainte de deveni brand-uri.
Cartea Silviei Jurcovan, acum intr-o noua editie – nu una oarecare, ci una indelung dichisita si eleganta – imagineaza cu drag, cu truda, migala si stiinta un univers al aromelor si al gusturilor din copilaria si tineretea noastra, pe care le vom iubi intotdeauna.
Dupa imensul succes din 1975 al Cartii de bucate pentru tinerele gospodine, cumparata de peste 250 000 de amatori ori fini cunoscatori ai artei culinare, Silvia Jurcovan a revenit in 1983 cu o varianta imbogatita si cuprinzatoare – Carte de bucate –, care a cunoscut numeroase editii, si-a depasit propriul record de vanzari si, de aproape 30 de ani, e nelipsita din bucatariile noastre, hranindu-ne deopotriva simturile si nostalgiile.
Sute de mii de exemplare vandute, zeci de editii publicate