Noul volum al Florinei Ilis este, precum Cartea lui Moise, un „recensamant” al unui popor aflat pe drumul prin pustiul adesea ostil al unei istorii potrivnice.
Nonconformista fata de rigorile epicului traditional, puterea de seductie a Cartii numerilor sta in varietatea personajelor si a intamplarilor in care oricine poate identifica profiluri, personalitati si experiente din istoria personala. .
Printr-o tehnica insolita, naratorul isi provoaca personajele sa-si depene amintirile pentru a reconstitui un arbore genealogic secular, adinc infipt in pamint, plasmuit din imaginatie, pe ramuri cu nume pe care istoria nu le-a inregistrat, cu destine intersectate, aflate sub semnul iubirii, al bucuriei, al nasterii si al mortii, dar si al tradarii, al minciunii si compromisului.
Construit pe structura numerilor – carte despre ascultare si razvratire, despre pocainta si binecuvantare –, romanul este o sinecdoca a destinului Romaniei, ambitionandu-se sa cuprinda cat mai multe evenimente cruciale ale secolului XX si sa sintetizeze o etno-istorie perfect verosimila.
Noul volum al Florinei Ilis este, precum Cartea lui Moise, un „recensamant” al unui popor aflat pe drumul prin pustiul adesea ostil al unei istorii potrivnice