Adevarata istorie duhovniceasca a monahismului siro-oriental din tinuturile aflate la rasarit de Tigru si acoperind un rastimp de peste trei sute de ani, Cartea Staretilor se constituie intr-un adevarat Pateric siriac.
Insotita de indici (biblic, toponimic, onomastic si tematic), Cartea va fi totodata si un indispensabil instrument de studiu pentru cercetatorii istoriei Bisericii si ai monahismului..
Scrierea este insotita de un amplu studiu introductiv, care ofera reperele necesare unei bune orientari in hagiografia siriaca, precum si in istoria Manastirii Beth Abe, vatra duhovniceasca asupra careia s-a focalizat atentia lui Mar Toma, episcop de Marga si monah al acestei manastiri.
Inaltimea virtutilor si multimea minunilor atrag si captiveaza cititorul, adancindu-l in acea atmosfera inconfundabila de pateric, care incalzeste inima si aprinde ravna spre viata intru Hristos. "
Lumina invataturii lor, scoasa de sub obrocul uitarii si pusa - prin aceasta traducere inedita in limba romana - in sfesnic", lumineaza astfel cu putere in intreaga lume.
Toti acestia, adevarate pilde de dragoste, de smerenie, de curatie, de intelepciune, de barbatie si de subtirime duhovniceasca, sunt "razele de lumina care au luminat toate marginile Rasaritului" si, prin scrierile lui Mar Toma, intreaga Biserica.
Condeiul lui Mar Toma infatiseaza cu arta scriitoriceasca si acrivie istorica vietile a numerosi cuviosi si taumaturgi sirieni din secolele VI-IX.
Adevarata istorie duhovniceasca a monahismului siro-oriental din tinuturile aflate la rasarit de Tigru si acoperind un rastimp de peste trei sute de ani, Cartea Staretilor se constituie intr-un adevarat Pateric siriac