Carticica meseriei de bucatar. - Jozsef Lukacs.
In perioada bucatariei renascentiste, cele trei ingrediente de baza au fost piperul, ghimbirul si sofranul, acestea apareau mai in toate retetele de sosuri.
Inca un ingredient principal: se adauga ghimbir.
Varza era leguma cea mai consumata, chiar exista marturii care comenteaza ca varza ar putea sa fie blazonul Transilvaniei! Sa ne gandim ca in acea perioada inca nu era cultivat si consumat cartoful.
In aceasta carte inca nu apar sortimente precum sarmale in foi de vita, apare doar varza.
Sarmalele se preparau din carne de vita taiata in bucati, la care se adaugau bucati de slanina.
Trebuie sa specificam faptul ca nu se adauga orez in aceste prime retete.
Desigur, varza a la Cluj si sarmalele sunt primele retete care apar in carte.
Nu in ultimul rand, "pe baza argumentelor putem afirma ca Sofia Tofeus poate fi recunoscuta drept autoarea primelor patru parti ale Carticelei meseriei de bucatar si, implicit, prima autoare de pe teritoriul Romaniei careia i s-a tiparit o lucrare".
Cartea de fata marcheaza multe alte premiere mai mult decat demne a fi mentionate si subliniate: cea mai veche reteta de sarmale de la noi, cea mai veche reteta de varza a la Cluj, cea mai veche reteta de paine de pe actualul teritoriu romanesc.
Cartea de bucate de la Cluj tiparita in 1695 este o traducere in premiera din maghiara medievala realizata de istoricul clujean Jozsef Lukacs, cel care semneaza si notele explicative si studiul introductiv.
Carticica meseriei de bucatar