Dupa o perioada de aproape 30 de ani in care distrugerile erau imaginea generala in ceea ce priveste casele istorice – fie prin neglijenta, fie prin incultura – exista totusi, sporadic, preocuparea pentru redescoperirea lor si punerea in valoare.
Este un parcurs firesc prin care se pun laolalta informatii pretioase pentru proprietarii caselor restaurate si pentru cei care vor dori de acum inainte sa se aplece asupra caselor istorice.
Cartea este structurata pe doua parti: prima cu rol introductiv in domeniul tehnicii de executie si a conservarii caselor istorice – arhitectura, decoratii si picturi murale –, iar cea de-a doua parte cu exemple concrete de restaurare: Arthur Verona 19, Dionisie Lupu 33, Romulus 77, Muzelor 24.
Fiecare casa este documentata din punct de vedere istoric pe surse din arhiva; fiecare casa isi spune povestea trecerii prin timp si prin amplul proces, recent finalizat, de recuperare si punere in valoare..
Cartea este rezultat al experientei vaste a autorilor, specialisti implicati in procesul de cercetare, conservare si restaurare a caselor istorice, monumente din Bucuresti, si nu numai.
Atunci oamenii, cu mai multe sau mai putine mijloace, au reusit sa repare cateva Case si, reparandu-le, au descoperit din aproape in aproape, cu ajutorul unor specialisti, comorile din spatele imaginii mai curand distruse a caselor.
Acest fenomen de redescoperire, care nu se poate face decat dupa ce societatea se asaza putin, trebuie mentionat.
Aceasta posibilitate a aparut odata cu respectarea proprietatii private.
Dupa o perioada de aproape 30 de ani in care distrugerile erau imaginea generala in ceea ce priveste casele istorice – fie prin neglijenta, fie prin incultura – exista totusi, sporadic, preocuparea pentru redescoperirea lor si punerea in valoare