Pavilionul Muzeal „Gheorghe Petrascu.
Respectandu-si cu decenta statutul, pictorul roman ofera totodata dovada si de originalitate in stil, intr-atat incat sa-si fi lasat amprenta sigura, precisa, si a se constitui in sursa de inspiratie punct de referinta pentru generatiile urmatoare.
Curator - Ruxandra DumitruCurator - Ovidiu Cirstina.
Naturile sale statice, portretele, peisajele (dintre care le amintim in mod special pe cele din Venetia) si mai ales interioarele sale redate cu fidelitate redau aerul burghez, instarit stabil si linistit ai timpului si mediului proprii artistului. "De o tinuta grava ce seduce din prima clipa retina privitorului sensibil si avizat, aceasta pictura iti cere sa o descifrezi incet, meditativ." (Corneliu Baba) Arta sa transmite ideea de solid si temeinic, atat prin incadrarea in curentul din care a facut parte, cat si prin modalitatea prin care si-a construit creatiile in culoare.
Arta lui Gheorghe Petrascu s-a impus inca de la inceputurile sale pe simezele celor mai relevante manifestari artistice romanesti, artistul fiind in continuare apreciat ca unul dintre cei mai importanti mari maestri ai artei de inceput de secol XX.
Despre farmecul realitatii”La aproape 50 de ani de la ultima mare retrospectiva Gheorghe Petrascu, ne propunem o reintalnire cu o parte din inventarul bogat al creatiei artistului, urmarind traseul acestuia din perioada de formare la Scoala de Arte Frumoase si Academia Julien pana la perioada de glorioasa maturitate artistica si recunoastere unanima.
Pavilionul Muzeal „Gheorghe Petrascu