Au fost odată ca niciodată, într-o pădure imensă, un sărman tăietor de lemne și nevasta lui.
Tragédie dentaire, precum și Marele Premiu al Sindicatului Criticii în 2009 și, tot în 2009, Premiul artistic al Fundației Franța–Israel..
A primit Premiul Sindicatului Criticii, Premiul SACD (Société des auteurs et compositeurs dramatiques) și Premiul Plaisir du théâtre pentru Dreyfus, Premiul Sindicatului Criticii, Marele Premiu al Orașului Paris, Premiul Ibsen și Premiul Molière pentru cel mai bun autor pentru L’Atelier, Premiul Molière pentru cel mai bun autor și Premiul pentru teatru al Academiei Franceze pentru Zone libre, Premiul Criticii pentru Rêver peut-être, Marele Premiu al SACD în 1999 pentru întreaga operă și Premiul Molière pentru cel mai bun autor pentru piesa Vers toi, terre promise.
O alegere excelentă pentru cluburile de carte.“ Booklist „Acest miracol de frumusețe, de forță și de simplitate al lui Jean-Claude Grumberg va deveni instantaneu o operă clasică.“ Le Canard enchaîné „O cărțulie magnifică ce trebuie citită de urgență.“ Libération JEAN-CLAUDE GRUMBERG a scris peste treizeci de piese de teatru, printre care Demain une fenêtre sur rue, Rixe, Les Vacances, Amorphe d’Ottenburg, Dreyfus, Chez Pierrot, En r’venant d’l’Expo, L’Atelier, L’Indien sous Babylone, Zone libre, L’Enfant do, Rêver peut-être. are o atmosferă de vis, eterică, repetând teme precum laptele, subzistența și dragostea pe care o poate trezi un copil.
Este dificil, în secolul XXI, să scrii ficțiune originală despre Holocaust; chiar și numai din această perspectivă, cartea lui Grumberg reușește acolo unde multe au eșuat.“ Kirkus Reviews „Această povestire rapidă, intensă...
De neratat.“ Elle „Deliberat, cu subtilitate, această povestire ne imploră practic să reflectăm la scopul literaturii după o tragedie... „Un basm postmodern, evocând rând pe rând orori și minuni, care examinează relația dintre mit și istorie.“ Kirkus Reviews „Extraordinarul basm despre Holocaust al lui Jean-Claude Grumberg este pe cale să devină un fenomen editorial.
Plasată pe fundalul ororilor Holocaustului și narată cu un lirism specific basmului, Cea mai prețioasă marfă este o fabulă profund emoționantă despre familie și izbăvire, o poveste care ne amintește că omenia poate fi găsită în cele mai inumane locuri. Știe că această fetiță va fi căutată, dar nu poate să lase darul acolo: va accepta marfa prețioasă și o va crește ca pe copilul său... În timp ce caută ceva de-ale gurii, nevasta tăietorului de lemne găsește o bocceluță, o fetiță înfășată într-un șal.
Sperând să-i salveze pe amândoi, bărbatul își înfașă fetița într-un șal și o aruncă ușurel din vagon.
Soția lui nu mai are lapte cu care să-i hrănească. Într-un tren care străbate pădurea, un tată evreu își ține în brațe gemenii.
Cu toate acestea, în fiecare seară nevasta tăietorului de lemne se roagă să aibă un copil. În jurul lor războiul face ravagii, iar foamea le este tovarășă de nădejde.
Au fost odată ca niciodată, într-o pădure imensă, un sărman tăietor de lemne și nevasta lui