La trei decenii de la prabusirea regimului comunist, volumul Ceausescu si epoca sa surprinde caracteristicile esentiale ale comunismului romanesc urmarind traseul existential al tanarului din Scornicesti - plecat in lume cu gandul de a fi "noul Stalin al Romaniei", asa cum sustine legenda -, incheiat intr-o zi sfanta, in Craciunul lui 1989. - Academician Ioan-Aurel Pop.
Doamna Lavinia Betea indeplineste acest act de cunoastere cu rigoarea istoricului si cu intelegerea omului de cultura, cu meticulozitatea savantului si cu o caldura umana care excedeaza tema si selecteaza mesaje perene, indreptate deopotriva spre mintile si inimile cititorilor.
Mesajul autoarei si al cartii este unul simplu si precis, demn de a fi receptat in toata amploarea lui: sfertul de veac de istorie de sub dictatorul Ceausescu reprezinta un fragment din viata romanilor, care - dincolo si inainte de idealizari, de blamari si de etichetari - se cuvine sa fie cunoscuta "asa cum a fost" (dupa expresia lui Leopold von Ranke).
Atenta la discursul propagandistic si realitatile din teren, punand in balanta realizarile si esecurile ultimului lider comunist roman, autoarea abordeaza aspecte dintre cele mai diverse, din domeniul politicii interne si externe, al economiei, societatii si culturii.
Ce metoda mai buna ar putea exista pentru analizarea celor peste 40 de ani de comunism, decat printr-o biografie dedicata celui care a jucat un rol decisiv in trasarea noilor politici ce isi propuneau edificarea "omului nou" si a "societatii multilateral dezvoltate"? Ceausescu si epoca sa ne poarta prin cancelariile occidentale si palatele regilor si reginelor unde a fost primit Ceausescu, dar si prin apartamentele neincalzite din blocurile gri; prezinta odele inaltate "mesterului carmaci", dar si bancurile nascocite pe seama lui; ofera detalii despre indraznetele proiecte de infrastructura, dar si despre aberantul plan de "alimentatie rationala".
La trei decenii de la prabusirea regimului comunist, volumul Ceausescu si epoca sa surprinde caracteristicile esentiale ale comunismului romanesc urmarind traseul existential al tanarului din Scornicesti - plecat in lume cu gandul de a fi "noul Stalin al Romaniei", asa cum sustine legenda -, incheiat intr-o zi sfanta, in Craciunul lui 1989