Descriere YEO:
Cele două Europe - Disponibil la bookzone.ro
Pe YEO găsești Cele două Europe de la Fundatia culturala Ideea Europeana, în categoria Carti.
Indiferent de nevoile tale, Cele două Europe din categoria Carti îți poate aduce un echilibru perfect între calitate și preț, cu avantaje practice și moderne.
Preț: 45.4 Lei
Caracteristicile produsului Cele două Europe
- Brand: Fundatia culturala Ideea Europeana
- Categoria: Carti
- Magazin: bookzone.ro
- Ultima actualizare: 03-04-2025 01:40:42
Comandă Cele două Europe Online, Simplu și Rapid
Prin intermediul platformei YEO, poți comanda Cele două Europe de la bookzone.ro rapid și în siguranță. Bucură-te de o experiență de cumpărături online optimizată și descoperă cele mai bune oferte actualizate constant.
Descriere magazin:
Nu demult, în aula Academiei Române a avut loc o dezbatere internaţională în centrul căreia se afla un scenariu de if history : ce va fi Europa peste cincizeci de ani? Au intrat în discuţie, fireşte, datele geopolitice ale prezentului şi cele ale unui trecut în care, acum alţi cincizeci de ani, continentul nostru era împărţit în două blocuri opuse ideologic, economic, politic şi militar. Într-o ipoteză pe care am expus-o cu acel prilej şi care îmi pare şi verosimilă şi atrăgătoare, Europa viitorului va fi din nou divizată după acest moment de iluzorie unitate. Absolut iluzorie pentru că Europa consumeristă a Apusului şi Europa ideocratică a Răsăritului, sunt realităţi tangibile în fiecare zi, într-o comunitate unde zona monedei euro cunoaşte o criză fără precedent – care merge până la ameninţări de excludere a unor ţări –, unde spaţiul Schengen devine restrictiv pentru raţiuni aparent bine întemeiate şi unde par a fi tot mai actuale cuvintele lui Paul Valéry de acum aproape un secol: Europa este, în realitate, o mică peninsulă a continentului asiatic . Răzvan Theodorescu Fragment: Nu demult, în aula Academiei Române a avut loc o dezbatere internaţională în centrul căreia se afla un scenariu de if history : ce va fi Europa peste cincizeci de ani? Au intrat în discuţie, fireşte, datele geopolitice ale prezentului şi cele ale unui trecut în care, acum alţi cincizeci de ani, continentul nostru era împărţit în două blocuri opuse ideologic, economic, politic şi militar. Într‑o ipoteză pe care am expus‑o cu acel prilej şi care îmi pare şi verosimilă şi atrăgătoare, Europa viitorului va fi din nou divizată după acest moment de iluzorie unitate. Absolut iluzorie, pentru că Europa consumeristă a Apusului şi Europa ideocratică a Răsăritului sunt realităţi tangibile în fiecare zi, într‑o comunitate unde zona monedei euro cunoaşte o criză fără precedent – care merge până la ameninţări de excludere a unor ţări –, unde spaţiul Schengen devine restrictiv pentru raţiuni aparent bine întemeiate şi unde par a fi tot mai actuale cuvintele lui Paul Valéry de acum un secol: Europa este, în realitate, o mică peninsulă a continentului asiatic . Cu siguranţă, într‑un scenariu geopolitic posibil, se va vorbi peste o jumătate de secol despre o Europă divizată şi încă inteligentă, care va fi un fel de anexă a unei Asii şi mai divizate, dar şi mai inteligente. Vechea realitate istorică şi culturală concentrată în formula ex Oriente lux îmi pare a fi recurentă azi, când Asia Centrală a fostelor republici turcofone sovietice reprezintă marea bogăţie de resurse naturale de energie, când Siberia rămâne singura regiune a planetei unde se găsesc cele opt materii strategice – de la germaniu folosit în industria electronică până la cobalt utilizat în chimia nucleară –, când China este primul creditor al Statelor Unite, când India devine gigantul softului, când Japonia reprezintă avangarda tehnologică în aproape toate domeniile