Nu demult, in aula Academiei Romane a avut loc o dezbatere internationala in centrul careia se afla un scenariu de "if history": ce va fi Europa peste cincizeci de ani? Au intrat in discutie, fireste, datele geopolitice ale prezentului si Cele ale unui trecut in care, acum alti cincizeci de ani, continentul nostru era impartit in doua blocuri opuse ideologic, economic, politic si militar. - Razvan Theodorescu.
Absolut iluzorie pentru ca Europa consumerista a Apusului si Europa ideocratica a Rasaritului, sunt realitati tangibile in fiecare zi, intr-o comunitate unde zona monedei euro cunoaste o criza fara precedent - care merge pana la amenintari de excludere a unor tari -, unde spatiul Schengen devine restrictiv pentru ratiuni aparent bine intemeiate si unde par a fi tot mai actuale cuvintele lui Paul Valery de acum aproape un secol: "
Europa este, in realitate, o mica peninsula a continentului asiatic".
Intr-o ipoteza pe care am expus-o cu acel prilej si care imi pare si verosimila si atragatoare, Europa viitorului va fi din nou divizata dupa acest moment de iluzorie unitate.
Nu demult, in aula Academiei Romane a avut loc o dezbatere internationala in centrul careia se afla un scenariu de "if history": ce va fi Europa peste cincizeci de ani? Au intrat in discutie, fireste, datele geopolitice ale prezentului si Cele ale unui trecut in care, acum alti cincizeci de ani, continentul nostru era impartit in doua blocuri opuse ideologic, economic, politic si militar