Publicarea acestei importante monografii izvorata din pana arheologului marcant Adrian Constantin lorescu este remarcabila din mai multe puncte de vedere.
Lucrarea reprezinta o etapa importanta in studiul cetatilor din faza getica a epocii fierului din aceasta regiune despre care stim inca prea putin de exemplu cum sa numim locuitorii de atunci din ceasta regiune istorica care ne sunt cunoscuti doar prin reflectiile lor in vestigiile arheologice Alexander RUBEL.
Dar nu doar respectul pentru munca autorului care a reusit sa isi lase amprenta ca arheolog de mare valoare atat in Iasi cat si in intreaga Moldova in vremuri dificile si intr-un mediu complex l-a determinat pe editor sa publice aceasta carte dupa atatia ani ci mai ales importanta stiintifica pe care o are si stazi aceasta lucrare in ciuda prezentei in continutul ei a unor opinii care astazi nu mai sunt de actualitate.
Pe de o parte aduce un omagiu operei de o iata si prin urmare personalitatii unui arheolog care a murit prea devreme aducand la lumina ezultatele anilor sai de cercetare privind cetatile getice din Moldova acum la mai bine de 40 de ani de a finalizarea manuscrisului.
Publicarea acestei importante monografii izvorata din pana arheologului marcant Adrian Constantin lorescu este remarcabila din mai multe puncte de vedere