Daca UE a fost creata prin drept, adica de catre juristi, ea poate fi destramata tot prin drept, adica prin incapacitatea juristilor de a-si invinge ambitiile suveraniste si tentatia de a se alinia tendintelor demagogic-populiste.
Valeriu Stoica. dr., av. univ. - Prof.
Studiile juridice din aceasta carte pun in lumina importanta acestui dialog si constituie un indemn la luciditate si responsabilitate adresat in primul rand juristilor, dar si tuturor cetatenilor, cei mai importanti actori in piesa democratiei constitutionale.
Una dintre conditiile necesare pentru atingerea acestui scop este dialogul dintre Curtea de Justitie a Uniunii Europene si curtile constitutionale nationale.
Desigur, acest principiu nu este unul dogmatic, iar adaptarea lui permanenta la dubla dimensiune a Uniunii Europene, cea nationala si cea supranationala, este necesara tocmai pentru a-i asigura viabilitatea.
Intre altele, acest pericol s-a manifestat de-a lungul timpului prin diferite atitudini si pozitii de chestionare sau chiar de negare a principiului prioritatii dreptului european in raport cu dreptul national.
Pierderea luciditatii juristilor este cel mai grav pericol care ameninta procesul de continuare si de consolidare a constructiei europene.
Daca UE a fost creata prin drept, adica de catre juristi, ea poate fi destramata tot prin drept, adica prin incapacitatea juristilor de a-si invinge ambitiile suveraniste si tentatia de a se alinia tendintelor demagogic-populiste