Codul civil.
Emese Florian. dr. univ. - Prof.
Lucrarea de fata, repercusiune a unor framantari profesionale (...), se doreste a fi contributie onesta si, deopotriva, un instrument de lucru in efortul de aprofundare a spectaculosului drept al familiei.
Cum prea bine stim, enunturile juridice sunt adesea polisemice, susceptibile de intelegeri diferite sau semnificativ nuantate in descifrarea sensului si scopului intentiilor legiuitorului, contrastant cu nazuinta comuna, fireasca, poate utopica la stabilitate, previzibilitate, securitate juridica, acestea in conditiile in care aproape totul, inclusiv in cele ce tin de viata noastra de familie, s-a juridicizat si judiciarizat.
Partea teoretica a lucrarii este insotita de demonstratii cazuistice ale dispozitiei analizate, adica de o selectie relevanta de solutii pronuntate de instantele judecatoresti nationale, precum si de jurisprudenta instantei constitutionale si a instantei europene. (...) Nu pot trece neobservate calitatea discursului doctrinal, rigoarea exprimarii, stilul clar, sobru si precis al expunerii.
Altfel, spectrul perimarii risca sa transforme in maculatura orice stradanii anterioare.
Editia a II-a, revazuta si adaugita de Bogdan Dumitru Moloman Un demers de asemenea ambitii si proportii invita, daca nu chiar obliga, la revederi periodice, la actualizari impuse de rezonanta directa sau indirecta a cadentei legislative in sfera relatiilor de familie, la reconsiderari sau, dupa caz, adaugiri inspirate de evolutia jurisprudentei chemate sa rosteasca dreptul in situatii niciodata perfect identice, de pulsul doctrinei, instrument de cuprindere si de sustinere a prezentului juridic.
Comentarii, explicatii si jurisprudenta. 258-534.
Art.
Despre familie.
Cartea a II-a.
Codul civil