Cartea domnisoarei Sanda Borsa este realizata ca o demonstratie foarte veridica intesata cu informatie masiva prelucrata inteligent intr-un discurs istoric convingator.
Virgiliu Tarau Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca. dr. univ.
Conf.
In parte fiecare subcapitol este o reusita din perspectiva reconstituirii si analizei istorice una realizata profesionist cu multa acribie grija pentru detaliu dar si cu deschideri catre viitoare deschideri epistemologice.
Impresioneaza in expunerea acestor studii de caz imensul volum de documente procesate si analizate cu scopul de a jalona fluxurile si refluxurile colectivizarii felul cum reuseste sa ilustreze politicile administrate de catre autoritati in functie de asteptarile esaloanelor superioare regionale sau nationale reactia societatii rurale in ansamblu dar si acomodarea treptata a acesteia la exigentele politice si economice pe masura ce trecerea timpului a estompat asteptarile legate de stabilitatea regimului comunist.
Autoarea a fost preocupata sa explice particularitatile crearii si functionarii structurilor colectiviste pe durata lunga a acestui proces la nivelul unei regiuni a carei ersitate etnica religioasa si geografica ilustreaza clivajele specifice partii centrale si vestice a Romaniei.
Dennis Deletant Visiting Professor la Catedra de Studii Romanesti Ion Ratiu din cadrul Georgetown University Washington DC Scrisa dupa canoane istorice moderne avand o metodologie adecvata un aparat conceptual bine definit avand originalitate atat in structura cat si in informatia introdusa in circuitul stiinfific lucrarea elaborata de Sanda Maria Borsa reprezinta o temeinica fundatie pentru o buna intelegere a colectivizarii agriculturii romanesti.
Autoarea valorifica in mod subtil si original rezultatele cercetarii facute interpretandu-le cu o metodologie sofisticata intr-un studiu incisiv al colectivizarii iar in acelasi timp la nivelul micro ea comunica cititorului un sens al vietii cotidiene din satul anilor 50.
El ofera o radiografie nu numai a revolutiei agrare care a vut loc intre anii 1949 si 1962 ci si o analiza a formarii partidului-stat.
George Cipaianu Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca Acest studiu al Sandei Borsa asupra procesului de colectivizare a agriculturii in cele 14 raioane ale regiunii Cluj reprezinta o cercetare unica si remarcabila. dr. univ.
Prof.
Argumentarea autoarei se sprijina intotdeauna pe fapte coroborate recurgand masiv la documentele de arhiva si la ancheta orala in acest fel Sanda Borsa ofera istoriografiei o demonstratie inatacabila umpland un gol resimtit de mult in reconstituirea trecutului nostru mai recent.
Analiza istorica se desfasoara pe fondul legiferarilor comuniste care trebuiau sa imbrace in haina legala si onorabila transformarea fortata a satului romanesc in numele unor fantasme ideologice si in interesul regimului totalitar din Romania.
Cartea domnisoarei Sanda Borsa este realizata ca o demonstratie foarte veridica intesata cu informatie masiva prelucrata inteligent intr-un discurs istoric convingator