„Lucrarea Competenta instantelor judecatoresti in dreptul procesual civil roman si german impresioneaza prin bogatia de informatii si solutii din doctrina si jurisprudenta, analizele de texte, profunde si cu numeroase contributii personale.
Marian Nicolae).. dr. univ.
In consecinta, Competenta instantelor judecatoresti in dreptul procesual civil roman si german constituie un instrument util de lucru, de la avocat si judecator pana la executorul judecatoresc” (prof.
Totodata, din punct de vedere practic, lucrarea reprezinta o analiza reusita a regimului competentei judiciare in dreptul roman, atat din perspectiva vechii reglementari, cat mai ales in lumina reglementarii cuprinse in noul Cod de procedura civila.
Intr-adevar, din punct de vedere teoretic, teza de fata reprezinta, la cunostinta noastra, prima tentativa reusita de analiza, din perspectiva comparativa, a problematicii competentei judiciare in dreptul procesual civil roman si german.
In felul acesta, cititorul va avea posibilitatea sa consulte direct pasajele comentate, atat in limba de origine, cat si in limba in care a fost redactata lucrarea, si sa faca astfel propriile judecati de valoare.
Lucrarea este remarcabila din ambele puncte de vedere: teoretic, pur stiintific, pe de o parte, si practic, aplicativ, pe de alta parte.
Viorel Mihai Ciobanu).„Dand dovada de probitate morala si profesionala exceptionala, autorul nu s-a multumit cu sursele indirecte, ci, dimpotriva, a folosit in mod direct principalele surse de drept strain impreuna cu aparatul critic original, neezitand ca pasaje importante din legi, tratate sau hotarari judecatoresti sa le reproduca in original, insotite de traducerea lor in romana si de explicatiile corespunzatoare. dr. univ.
Sunt de remarcat in mod deosebit si concluziile cu care se termina fiecare titlu si in cazul carora autorul sintetizeaza elementele care apropie sau, dimpotriva, separa cele doua sisteme de drept si isi exprima punctul de vedere in legatura cu reglementarea cea mai potrivita” (prof.
Chiar in legatura cu solutii din noul Cod de procedura civila, autorul isi exprima uneori rezervele sau cauta si reuseste sa dea interpretarile corecte fata de ambiguitatea unor texte (de exemplu, in legatura cu stabilirea competentei materiale pentru solutionarea unor cereri din materie succesorala).
In aceeasi masura, analiza dreptului romanesc este facuta cu profunzime si finete in aspectele ce comporta interpretari si solutii diferite.
Autorul, bun cunoscator al limbii germane si al sistemului de drept german, nu s-a multumit sa examineze legislatia, doctrina si jurisprudenta germana, ci si-a exprimat punctul de vedere propriu, a sesizat aspecte ce ar putea fi imbunatatite intr-o viitoare reglementare, a stabilit corelatii interesante. „Lucrarea Competenta instantelor judecatoresti in dreptul procesual civil roman si german impresioneaza prin bogatia de informatii si solutii din doctrina si jurisprudenta, analizele de texte, profunde si cu numeroase contributii personale