Mitropolitul Ioannis (Zizioulas) de Pergam reflecta profund asupra inrauririi vietii dumnezeiesti treimice in existenta umana.
Liviu Barbu). dr. (Pr.
Profetic, devotat traditiei patristice pe care o interpreteaza in dialog cu preocuparile teologice si filosofice contemporane, Zizioulas reveleaza intelesul profund al crestinismului intr-o lumina inspirata de Duhul Sfant ce ne destinde intelectul si ne incalzeste inima.
Ce inseamna ca omul are suflet nemuritor? Cum putem depasi moartea, dusmanul nostru ultim? Ce este iadul? Ce sunt chinurile vesnice si ce este fericirea vesnica? In afara comuniunii iubitoare a Dumnezeului intreit nu exista viata, caci a iubi inseamna a fi in comuniune, si a fi in Comuniune inseamna a exista.
Zizioulas cauta raspunsuri la cele mai mari intrebari ale existentei umane, dintre care cea mai acuta – problema mortii.
In Hristos si in Biserica, teama existentiala de Celalalt si de ceilalti, urmare a caderii omului in pacat, se preschimba in intalnirea libera, fata catre fata, cu Dumnezeul personal si semenul-frate.
Fiintarea personala este vietuirea desavarsita ce reveleaza si sarbatoreste unicitatea existentei fiecarui om, in comuniune, dialog si iubire.
Comuniunea (impreuna-fiintarea) si alteritatea (particularitatea distinctiva si unica a persoanei) este fiintarea proprie Tatalui, Fiului si Sfantului Duh, oglindita in existenta personal-eclesiala a crestinului.
Mitropolitul Ioannis (Zizioulas) de Pergam reflecta profund asupra inrauririi vietii dumnezeiesti treimice in existenta umana