Traducere, introducere, note și comentarii, tabel cronolgic și indice de Eugen Munteanu „Nu merită osteneala să scrii Confesiuni decât dacă-i sunt adresate lui Dumnezeu.
Acest mare păcătos devenit sfânt, acest erudit rafinat și senzual devenit cel mai redutabil polemist creștin, arhitect principal al impozantei teologii creștine și, deopotrivă, creator al instrumentarului ei conceptual, nu încetează, de la moartea sa în anul 430, să incite, să cheme, să trezească din amorțire, să uimească.“ (EUGEN MUNTEANU).
De la simplul credincios care contemplă imaginea tradițonală a episcopului de Hippona – purtându-și în mână inima străpunsă de săgeți din care ies flăcările iubirii – la mai-marii lumii care caută în gândirea lui un sens și o justificare a puterii lor seculare, și până la intelectualul care se regăsește în neliniștea sa interogativă și în nevoia lui de certitudini, Augustin este pentru fiecare modelul apropiat, accesibil prin suferință și expiere, al unei umanități integrale.
Căci ceea ce e vast e, prin însăşi natura sa, de necuprins şi de nestăpânit.“ (GABRIEL LIICEANU) „Viața Sfântului Augustin, s-a spus de atâtea ori, reprezintă imaginea completă a celei mai fascinante aventuri în care poate fi angrenată o ființă umană: căutarea lui Dumnezeu, a Binelui și a Adevărului suprem, asumată în deplină cunoștință de cauză și cu implicare totală. “ (CIORAN) „Augustin este primul care a avut viziunea vastităţii sufletului omenesc şi, prin ea, a necunoscutului din noi.
Drama noastră: trăim într-o epocă în care nu mai avem la ce să ne convertim.
Ce patimă! Povestea convertirii sale.
Recitit câteva pagini din sfântul Augustin.
Traducere, introducere, note și comentarii, tabel cronolgic și indice de Eugen Munteanu „Nu merită osteneala să scrii Confesiuni decât dacă-i sunt adresate lui Dumnezeu