La Editura Monitorului Oficial a aparut monografia pictorului Constantin Blendea , conceputa de Calin Stegerean (studiu, cronologie, prezentare grafica si rezumat, tradus in limbile franceza si engleza). - Calin Stegerea.
Datorita operei originale, profund spirituale pe care a creat-o, Constantin Blendea se va afla sigur acolo.
Aflata intr-un proces de decantare, de analiza retrospectiva a trecutului recent, cultura din Romania nu va intarzia sa-si constituie un Panteon al celor care i-au creat modernitatea.
Aceasta postura si-a castigat-o printr-o munca asidua si, asa cum au marturisit cei care l-au cunoscut, printr-o etica personala si profesionala exemplara.
Daca lucrarile mele vor reusi sa puna probleme este o mare satisfactie, si aceasta este valabil pentru toti cei care risca ceva."
Constantin Blendea ramane in istoria artei contemporane romanesti sub semnul unei triade care i-a caracterizat conditia de artist: pictor, restaurator, profesor.
Lucrul acesta nu l-am uitat.
El spunea: "
Important este cu ce ramanem".
Importanta nu este preferinta pentru o culoare sau alta, ci gasirea mariajului intre culorile pe care le folosesti - sa stii sa le organizezi pe suprafata panzei." "
Aceste lucrari sunt facute absolut pentru sufletul meu, nu mi-am pus intrebarea: cui trebuiesc? Imi vine in minte o spusa a marelui Gheorghe Anghel, sculptorul, se intampla la Sinaia.
In pictura, culoarea, prin sensibilitatea artistului, prin modul sau de a gandi, prin ce isi imagineaza el, se transforma din acel pigment, care are un caracter chimic, intr-o expresie care spune ceva.
Culoarea este cea care serveste picturii.
Crezul artistic al lui Constantin Blendea reiese in unele extrase din interviuri: "
Nu putem vorbi despre pictura fara sa vorbim despre culoare, nu despre culori.
Albumul, realizat cu sprijinul sotiei, artista Maria Mihalache Blendea (1931 - 2022), si al fiicei lor, Adriana Blendea, contine peste 300 de imagini, in 280 de pagini, care reflecta traseul uman si profesional al celui care, incepand cu 1937, a beneficiat de cresterea si indrumarea unchiului sau Vasile Blendea - la vremea aceea, artist recunoscut pe plan international - care i-a intuit talentul si i-a deschis calea catre artele frumoase.
La Editura Monitorului Oficial a aparut monografia pictorului Constantin Blendea , conceputa de Calin Stegerean (studiu, cronologie, prezentare grafica si rezumat, tradus in limbile franceza si engleza)