Arturo Barea este, fara indoiala, vocea rebela din literatura spaniola, dar aceasta voce de prestigiu s-a facut imediat auzita dincolo de granitele Spaniei.
Naratiunea directa, evenimentele redate din perspectiva igenua a copilariei au o considerabila valoare de document, completata de relatarea inspirata a experientelor initiatice ale personajului..
Romanul este o evocare a universului juvenil al protagonistului, narata cu realism, in care cititorul va regasi atmosfera, in acelasi timp senina si dureroasa, a Madridului sarac si umil de la inceputul secolului XX.
Capodopera lui Barea a avut inca de la inceput un destin cosmopolit care i-a marcat caracterul de exceptie: Cum se faureste un razvratit a fost publicata mai intai in engleza (Londra, 1941-1944), pentru a fi apoi retradusa in spaniola (Buenos Aires, 1951).
Opera sa cea mai importanta o reprezinta trilogia La forja de un rebelde (Cum se faureste un razvratit), formata din La forja (Copilaria unui razvratit), La ruta (Drumul unui razvratit) si La llama (Pasiunea unui razvratit) - o cronica magistrala a Spaniei interbelice, cu accente autobiografice, si care ii confera o valoare de marturie extraordinara.
Arturo Barea este, fara indoiala, vocea rebela din literatura spaniola, dar aceasta voce de prestigiu s-a facut imediat auzita dincolo de granitele Spaniei