Crimă și pedeapsă, capodopera lui Dostoievski, prezintă în prim‑plan drama lui Raskolnikov, un fost student sărac și idealist care pune la cale o Crimă cumplită, ce va zgudui orașul Sankt -Petersburg, atât pentru a -și rezolva problemele financiare, cât și din dorința de a -și demonstra sieși că este îndreptățit să o facă.
Friedrich Nietzsche.
Thomas Mann Dostoievski este singurul psiholog de la care mai pot învăța ceva. Un scriitor al cărui interes se îndreaptă mai degrabă către condiția umană mizeră, către păcat, viciu și către hăurile poftei trupești și ale patimii, decât către noblețea sufletului și a trupului.
Profund și tulburător, romanul Crimă și pedeapsă a avut o influență hotărâtoare asupra ficțiunii secolului XX.
Dostoievski analizează cauzele crimei, dilemele personajului său, felul în care Raskolnikov realizează treptat infracțiunea comisă și dorința lui crescândă de a se confesa, pentru a scăpa de remușcări și a se mântui prin iubire și jertfă de sine.
Deși se consideră o persoană înzestrată cu calități deosebite și simte că decizia de a ucide este justificată, imediat după săvârșirea crimei, protagonistul se îmbolnăvește și are remușcări cu privire la acțiunile sale.
Crimă și pedeapsă, capodopera lui Dostoievski, prezintă în prim‑plan drama lui Raskolnikov, un fost student sărac și idealist care pune la cale o Crimă cumplită, ce va zgudui orașul Sankt -Petersburg, atât pentru a -și rezolva problemele financiare, cât și din dorința de a -și demonstra sieși că este îndreptățit să o facă