La zece ani de la aparitia volumului Cronica ideilor tulburatoare, Matei Visniec revine cu o selectie de articole si eseuri social-politice si culturale.
Inrolarea in masa a jurnalistilor in masina mediatica este o imensa pierdere pentru democratie, mai ales intr-o perioada cind democratia insasi a intrat in criza si tinde sa devina, dupa cum vedem si la Est, si la Vest, o mascarada." (Matei Visniec).
El este (sau trebuie sa devina) un medic, cel care analizeaza ecografia, un interpret, in sensul ca interpreteaza ecografia realitatii si distinge zonele tumorale ale actualitatii.
O intrebare ravasitoare traverseaza intreaga carte: oare va fi necesar, avind in vedere mersul istoriei prezente, sa se renunte la democratie si la libertate in schimbul securitatii si al conservarii mediului inconjurator? "De ce ar trebui sa abandonam jurnalismul pe mina celor care il niveleaza si il subordoneaza spectacolului mediatic? Jurnalistul nu este un fotograf, un tehnician care face o ecografie.
In aceasta situatie este necesar un efort continuu de reflectie critica pentru a intelege ce se intimpla si pentru a lua decizii privind viitorul.
Mereu cu un pas inaintea armatei de istorici, eseisti, sociologi, filozofi, politologi, jurnalisti, lumea contemporana evolueaza atit de rapid, de subtil si de surprinzator, incit instrumentele cu care este studiata devin in scurt timp perimate.
Acestea ne infatiseaza portretul unei lumi in schimbare accelerata, dar si portretul unui om avid sa inteleaga realitatile tulburatoare din jurul sau.
La zece ani de la aparitia volumului Cronica ideilor tulburatoare, Matei Visniec revine cu o selectie de articole si eseuri social-politice si culturale