Cultul secretului isi centreaza analiza asupra controlului privit ca sistem plurivalent de metode si practici de supraveghere.
Perspectiva abordarii stiintifice este largita de la stiintele comunicarii la istorie, politica si sociologie, volumul fiind o sursa de informatii actualizate atat pentru studentii de la facultatile de jurnalism si istorie, cat si pentru cercetatorii si profesionistii din cele doua domenii..
Autoarea propune de asemenea o clasificare a acestora in cinci mari categorii: controlul politico-ideologic, controlul institutional, controlul juridic, controlul informational si controlul economic.
Pe baza unor documente aflate la Arhivele Nationale Istorice Centrale, Arhiva Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii si Arhiva Ministerului Culturii si Patrimoniului National – multe dintre ele inedite –, Emilia Sercan identifica diferitele forme de control si le raporteaza la relatia putere-presa.
Cultul secretului isi centreaza analiza asupra controlului privit ca sistem plurivalent de metode si practici de supraveghere