„Isus a fost mereu recontextualizat de oamenii din diverse epoci si locuri.
Numar pagini:404Dimensiuni:13x20cmTip coperta:NecartonataAn aparitie:2020Autor: Bart Ehrman.
Si-a facut studiile de masterat si doctorat la Princeton Theological Seminary, unde a absolvit, in 1985, magna cum laude.
Ehrman conduce Departamentul de studiu al religiilor din cadrul North Carolina University, Chapel Hill.
Ehrman „Cum i-a permis monoteismul iudaic lui Dumnezeu sa aiba un fiu? Ehrman ne da raspunsul, purtandu-ne printr-o lume cu ingeri, stihii si nenumarati semizei, in care isi croia drum o marunta secta mesianica ce credea ca Isus din Nazaret a inviat din morti.“ — PAULA FREDRIKSEN Bart D.
Si asa va fi in vecii vecilor.“ — Bart D.
Oricine crede in el sau ii impartaseste oricare dintre invataturile sale l-a recontextualizat pe Isus – de la primii credinciosi care au crezut in invierea lui, pana azi.
Dar au facut-o.
Majoritatea crestinilor de astazi nu-si dau seama ca l-au recontextualizat pe Isus.
Acelasi lucru se petrece si cu crestinii de azi, care sunt de parere ca Cristosul divin in care cred si pe care il marturisesc e identic in toate privintele cu persoana care a pasit pe drumeagurile prafuite din Galileea, propovaduindu-si mesajul apocaliptic despre nimicirea care va veni.
La fel crestinii din secolul al IV-lea, care sustineau ca el existase dintotdeauna si fusese intotdeauna egal in statut, autoritate si putere cu Dumnezeu Tatal.
In acelasi mod au procedat crestinii din secolele al II-lea si al III-lea, care il intelegeau pe Isus nu atat ca profet apocaliptic, cat ca fiinta divina devenita om.
La fel au facut si autorii neotestamentari de mai tarziu, care l-au recontextualizat si l-au inteles pe Isus in lumina propriilor situatii, deja mult diferite.
Cei dintai ucenici ai lui Isus au facut-o dupa ce au inceput sa creada ca el a inviat din morti si a fost preamarit in cer: l-au transformat in ceva ce nu fusese inainte si l-au inteles in lumina noii lor situatii. „Isus a fost mereu recontextualizat de oamenii din diverse epoci si locuri