Cum sa lecuiesti un fanatic reuneste o serie de excelente eseuri si un interviu al lui Amos Oz pe teme care, prin stringenta problemelor subsumate lor, ar trebui sa figureze pe o „ordine de zi" a gandirii fiescaruia dintre noi: fanatismul religios, conflictele culturale, relatia cu celalalt, ac-ceptarea diferentei, nevoia de compromis inteligent.
Aceasta este filozofia mea, intr-un cuvant – sau intr-o lingurita, cu voia dumneavoastra.“ (Amos OZ).
Mi-ar placea ca aceia care imi impartasesc atitudinea – nu fuga, nu scrisoarea, ci lingurita – sa poarte intotdeauna la rever o lingurita, ca sa stim ca suntem in aceeasi miscare, in aceeasi fratie, in acelasi ordin, Ordinul Linguritei.
Ei bine, as vrea sa fondez Ordinul Linguritei.
Da, stiu ca o lingurita e mica, iar focul e imens, dar suntem milioane de oameni, si fiecare are o lingurita.
A treia: sa aduceti o galeata cu apa si sa o aruncati peste foc, si daca nu aveti galeata sa aduceti un pahar, si daca nu aveti pahar sa aduceti o lingurita – tot omul are o lingurita.
Sau sa organizati o manifestatie.
A doua: sa-i trimiteti o scrisoare foarte indignata editorului ziarului dumnea-voastra, cerand ca vinovatii sa fie dati afara din serviciu.
Prima: sa o luati la goana cat va tin picioarele, iar cei care nu pot fugi n-au decat sa arda.
Lucid, ironic, perfect argumentat si informat, proaspat si profund, discursul lui Amos Oz deschide o noua perspectiva, cea mai buna dintre cele posibile.„Cred ca, atunci cand asistati la o catastrofa – o explozie, sa zicem –, exista doar trei optiuni principale.
Cum sa lecuiesti un fanatic reuneste o serie de excelente eseuri si un interviu al lui Amos Oz pe teme care, prin stringenta problemelor subsumate lor, ar trebui sa figureze pe o „ordine de zi" a gandirii fiescaruia dintre noi: fanatismul religios, conflictele culturale, relatia cu celalalt, ac-ceptarea diferentei, nevoia de compromis inteligent