"Imaginea Daciei si a dacilor in constiinta noastra este astazi, parca mai mult ca oricand, tributara cliseelor.
Sper ca tot ceea ce vor citi in aceasta carte sa fie putin mai aproape de acel adevar istoric pe care il cautam, teoretic, cu totii." - Radu Oltean Numar pagini: 152Dimensiuni: 21.5 x 30.5 cmTip coperta: BrosataAn aparitie: 2019Autor: Radu Oltean.
Unii cititori ar putea fi surprinsi ca anumite afirmatii sau momente istorice prezentate in carte nu corespund cu ceea ce stiau din filme, de la scoala, din vechile carti si reviste sau chiar din unele muzee.
Dar nici nu m-am ferit sa sugerez unele posibilitati atunci cand - rar - izvoarele istorice sau urmele arheologice au fost ceva mai generoase.
Nu mi-am permis sa speculez excesiv in privinta momentelor istorice neclare, insa am folosit de multe ori cuvinte precum «probabil» sau «poate».
Am adunat si adaptat pentru publicul iubitor de istorie marea majoritate a rezultatelor cercetarilor, studiilor si descoperirilor arheologice mai vechi si mai noi.
Dincolo de ilustratia neobisnuit de bogata (peste 190 de imagini color: ilustratii complexe si reconstituiri de detaliu, fotografii de artefacte si monumente, harti), aceasta carte va propune o viziune proaspata asupra istoriei conflictelor daco–romane de acum aproape 2000 de ani, o istorie curatata de balastul ideologic.
Mi-am dorit deci sa aduc in fata marelui public o sinteza a cunostintelor stiintifice pe care le avem acum despre acesti stramosi ai nostri.
Desi cercetarea arheologica si istorica a facut progrese remarcabile in ultimele decenii, descoperirile stau ascunse in lucrarile academice, inaccesibile amatorilor de istorie.
Altele sunt de data recenta, produse stranii ale derutei identitare din era globalizarii.
Unele s-au impus ca mituri fondatoare in istoriografia romaneasca inca din secolul al XIX-lea, fiind apoi deturnate si exploatate in sprijinul ideologiei national-comuniste la finele secolului trecut. "Imaginea Daciei si a dacilor in constiinta noastra este astazi, parca mai mult ca oricand, tributara cliseelor