De ce este Romania altfel? se intreba in 2013 Lucian Boia intr-un bine-cunoscut eseu care a stirnit o adevarata gilceava a intelectualilor.
In ambele cazuri, Istoria noastra a ramas, la nivel discursiv, Poveste.” (Vintila Mihailescu) .
Se poate spune ca am fost – si am ramas – societatea confruntarii dintre fratii Grimm si Darwin: fie cea a asezarii protectoare in mitologizarea originii, fie cea a tentatiei riscante de a ne gasi locul in mitologizarea evolutiei; intre a fost odata ca niciodata si va fi odata ca niciodata – dar fara asumarea unui este.
Rezultatul este ca, motivati de o reticenta principiala si strategica fata de fenomenul public al exceptionalismului romanesc, antropologi, sociologi, politologi, istorici, universitari si cercetatori incearca sa raspunda la intrebarea „De ce este Romania astfel?”.„Oscilam in continuare intre nostalgii dupa leaganul matern al neamului si megalomania dorintei de autodepasire.
astfel s-a nascut ideea volumului coordonat de Vintila Mihailescu, mai intii ca replica reflexiva la cartea lui Lucian Boia, dar care sa mearga mai departe de polemicile mai mult sau mai putin efemere.
De ce este Romania altfel? se intreba in 2013 Lucian Boia intr-un bine-cunoscut eseu care a stirnit o adevarata gilceava a intelectualilor