Aceasta carte face parte din colectia Biblioteca Ideea Europeana a editurii Asociatia contemporanul .
Prin opera de cercetator si culturolog avizat, Stefan Borbely este un exemplu important de integrare a criticii noastre postdecembriste in sfera hermeneuticii europene.“ - Marin Mincu .
El este un hermeneut de descendenta eliadista care cerceteaza topologia aurorala a umanitatii, subsumand-o categoriei eroicului, in perimetrul careia se pot decela fundamentele culturii si civilizatiei mediteraneene.
Alonja deschiderii comparatiste, ca si apetitul trairii nietzscheene a ideilor fac din Stefan Borbely o personalitate critica in expansiune.
Eroicul (publicata sub forma de carte in 2001) reuseste sa depaseasca handicapul speculativ atat de flagrant pentru critica noastra postbelica, ramasa la stadiul unui orizont de asteptare provincialist, in imposibilitate de a lua contact cu ideile critice din alte parti si a se sincroniza normal cu demersul interdisciplinaritatii.
Autorul tezei de doctorat De la Herakles la Eulenspiegel. „Incepand cu Gradina magistrului Thomas (1995), care reprezinta debutul sau editorial, Stefan Borbely se recomanda ca un critic eliberat de marotele locale, dezinhibat de complexe endemice si dotat cu o deschidere hermeneutica in care referintele creative principale par a fi acelea germane (Nietzsche, Freud, Jung, Kafka, Hermann Hesse si Thomas Mann).
Aceasta carte face parte din colectia Biblioteca Ideea Europeana a editurii Asociatia contemporanul