Andrei Filotti ne vorbeşte despre familia lui, ne este călăuză printre pasionantele ramificaţii genealogice, ne permite agreabile răgazuri la moşia de familie de la Pochidia.
Iar istoria ilustrelor familii din care descinde Andrei Filotti trăieşte un nou moment de strălucire graţie acestei cărţi. . Şi totuşi, eleganţa, umanismul, patriotismul şi spiritul de sacrificiu al acestor diplomaţi gentilomi rămân un model şi pentru lumea noastră.
Este vorba despre lumea diplomaţiei aristocratice, despre lumea diplomaţilor gentilomi.
Fresca grandioasă şi deseori sumbră a „marii istorii” se întreţese cu detaliile în filigran ale „micii istorii”, ale vieţii de zi cu zi, atât de importante pentru o autentică înţelegere a trecutului. Cartea pe care o veţi citi spune, cu siguranţă, povestea sfârşitului unei lumi, al unui stil, al unei etici.
Observaţiile sunt exacte, detaliile bogate, povestea curge cu farmec şi, pasionaţi de scriitură, învăţăm despre mecanica diplomaţiei epocii, despre cum era privit „celălalt”, despre felul în care erau educaţi copiii de diplomaţi, dar şi cum se jucau, ce vizitau, cum sărbătoreau sau ce le plăcea să mănânce.
Reuşeşte apoi să păstreze intactă experienţa copilului care a trăit în vâltoarea istoriei, ne poartă la Istanbul, Atena, Sofia şi Budapesta, pe urmele misiunilor diplomatice ale tatălui său.
Andrei Filotti ne vorbeşte despre familia lui, ne este călăuză printre pasionantele ramificaţii genealogice, ne permite agreabile răgazuri la moşia de familie de la Pochidia