Dependenta imbraca multe chipuri: abuzul de substante, dependenta de mancare, de sex, obsesia pentru munca etc.
Pe de o parte, incercam sa fim zeita Atena, eficienta si disciplinata, iar pe de alta parte, suntem fortati sa cadem prada energiei reprimate a Meduzei.”Marion Woodman.
Lucrand atat de mult pentru a ne crea propria perfectiune, uitam ca suntem fiinte umane.
Determinati sa avem cele mai bune rezultate la scoala, la serviciu, in relatiile noastre – in orice aspect al propriei vieti –, incercam sa ne transformam in opere de arta.
Ne face sa intelegem de ce pervertim nevoia de iubire si atractia catre implinirea spirituala intr-o foame neostoita – de lucruri, de mancare, de putere, de iluzii.
Centrat pe problematica tulburarilor de alimentatie (anorexie, bulimie, mancatul compulsiv) ca simptom al alienarii pe care o traim, Dependenta de perfectiune se dovedeste a fi un studiu psihologic impresionant, revelator, vindecator!„In esenta, sugerez ca multi dintre noi – barbati si femei – suntem dependenti intr-un fel sau altul, deoarece cultura noastra patriarhala pune accentul pe specializare si perfectiune.
Ce este aceasta perfectiune care, efectiv, ne ucide?Prin studii de caz, vise si mituri, Marion Woodman – analist jungian si scriitoare de renume – exploreaza si explica intr-o maniera originala si captivanta dedesubturile compulsiei.
In mod obsesiv, multi barbati si femei cauta un sens in mijlocul haosului, iar, in efortul lor, consuma tot mai multa energie vitala pentru implinirea unui ideal iluzoriu, de neatins, inconstient: perfectiunea.
Ei cauta sa faca tot, sa fie tot, sa fie perfecti ziua, iar noaptea cedează controlul, prea slabi pentru a se opune pornirilor interioare.
Dependenta imbraca multe chipuri: abuzul de substante, dependenta de mancare, de sex, obsesia pentru munca etc