Noile acumulari ale cercetarii din ultimele decenii au contribuit intr-o masura importanta la creionarea unei imagini tot mai coerente a societatii europene a epocii bronzului. - fragment din Introducere.
Intr-o lucrare mai veche constatam cel putin pentru spatiul romanesc ca depozitele de bronzuri care au fost descoperite scoase la iveala de catre specialisti reprezinta un procent periferic in ansamblul descoperirilor.
Una dintre cele mai serioase cu care frecvent ne intalnim consta in caracterul fortuit al multora dintre depozitele descoperite.
Multiplele niveluri ale abordarii acestui fenomen au fost precizate intr-o serie de studii care au evidentiat insa si limitele cercetarii.
Depozitele de bronzuri reprezinta o sursa importanta pentru cunoasterea unor aspecte particulare ale civilizatiei europene a epocii bronzului.
Unul dintre ele este cel al relatiei cu nivelul transcedental cu initatea domeniu unde se plaseaza conform opiniei majoritatii specialistilor cea mai mare parte a depunerilor sau depozitelor de bronzuri.
Afisarea adesea ostentativa a pozitiei inalte detinute in societate se manifesta pe multiple planuri.
Constructia identitara a elitelor se fundamenteaza nu doar pe obiectele de prestigiu personal ci si pe detinerea unor pozitii strategice dominante in peisaj.
Aceasta transpare nu doar din sursele scrise chiar daca ceva mai tarzii dar si din reprezentarile iconografice ori din interpretarea unor contexte arheologice.
Ideologia noii epoci este dominata de razboinici si faptele lor de arme de preocuparea pentru obtinerea si consolidarea prestigiului de imortalitatea eroului si a faptelor sale.
Aparentul sistem egalitar al perioadei neo-eneolitice se restructureaza treptat iar consecinta directa se va regasi in ierarhizarea societatii pe paliere determinate in functie de putere si avutia personala.
Noile acumulari ale cercetarii din ultimele decenii au contribuit intr-o masura importanta la creionarea unei imagini tot mai coerente a societatii europene a epocii bronzului