O explorare profundă a literaturii și artei consolării — de la Cartea lui Iov și Psalmi la Albert Camus, Primo Levi, Elisabeth Kübler-Ross sau mișcarea hospice. 
Când suferim pierderi sau asistăm la o catastrofă, căutăm consolare.
Romanul său Scar Tissue a fost finalist pentru Booker Prize. .
Cărțile lui au fost traduse în 12 limbi; printre ele se numără Blood and Belonging, Isaiah Berlin: A Life, A Need of Strangers, The Russian Album și The Ordinary Virtues.
A predat la Cambridge, Oxford, Harvard și University of Toronto, iar în prezent este profesor la Central European University din Viena.
Poate că acum mai mult ca niciodată (…) Ignatieff ne-a făcut un mare serviciu cu această serie de reflecții emoționante." – Los Angeles Review of Books „Schițele biografice pline de viață ale lui Ignatieff, cu personaje care opun rezistență când sunt confruntate cu eșecuri, boli terminale sau execuții iminente, inspiră și, în felul lor, consolează." – Publishers Weekly „Ignatieff povestește cu scopul de a ne reaminti că nu suntem prima generație confruntată cu disperarea." – The Guardian „Cum ne găsim consolarea când credința religioasă este în scădere și trăim într-o cultură obsedată de succes? (…) În această carte deosebit de importantă, Ignatieff susține că nu doctrinele, ci oamenii sunt cei care ne consolează." – Irish Times  
Michael Ignatieff este scriitor, istoric și fost politician.
Evocând momente în care personalități influente au găsit curajul să meargă mai departe, Despre consolare aduce aceste povești în prezent, susținând că putem reînvia tradițiile consolării ca să facem față suferințelor și nesiguranței secolului XXI. „O inspirație pentru cei care au nevoie de cuvinte ca să meargă mai departe în viață." – Kirkus Reviews „Consolarea este extraordinar de importantă. Încă din secolul al XVI-lea, omenirea a început să renunțe la alinarea adusă de vechile texte religioase și s-a îndreptat către știință, ideologie și terapie. 
Cum ne consolăm unii pe alții și pe noi înșine într-o epocă a necredinței?  
Michael Ignatieff spune poveștile unor scriitori, pictori și muzicieni care au căutat consolarea și arată cum oameni aflați în situații extreme au reușit să-și regăsească speranța.
Cândva domeniul preoților și al filosofilor, limbajul consolării a dispărut din vocabularul modern.  
O explorare profundă a literaturii și artei consolării — de la Cartea lui Iov și Psalmi la Albert Camus, Primo Levi, Elisabeth Kübler-Ross sau mișcarea hospice. 
Când suferim pierderi sau asistăm la o catastrofă, căutăm consolare