Cumpara de la libris.ro

Dimitrie Cantemir. Muzicianul in contextul culturii universale - Victor Ghilas - Victor Ghilas


Dimitrie Cantemir. Muzicianul in contextul culturii universale - Victor Ghilas
46.02 Lei

Disponibil

(06-07-2024)
Cumpara de la libris.ro

Produs vandut de libris.ro

(0)

Review(s)

Verifica toate preturile pentru acest produs : click aici


Distribuie pe :


Descriere :

Cumpara dimitrie cantemir. muzicianul victor ghilas de calitate.
Pe yeo poti sa gasesti cel mai bun pret pentru dimitrie cantemir. muzicianul victor ghilas

Domnitorul Tarii Moldovei Dimitrie Cantemir (1693, 1710 – 1711) a fost o personalitate marcanta a culturii autohtone si universale de la finele secolului al XVII-lea – inceputul secolului al XVIII-lea.
Daca tinem seama de aportul real al muzicianului in domeniul teoretic si practic al artei sonore, putem afirma cu mandrie si respect: numele ce si l-a cladit in timpul vietii il situeaza pe merit in panteonul muzicii clasice turcesti..
Prin tot ce a realizat in domeniul componisticii, artei interpretative si al didacticii muzicale, Cantemir a lasat o impresie de neuitat in constiinta contemporanilor, impunandu-si, totodata, personalitatea in cultura orientala.
La otomani muzicii i se atribuia o importanta deosebita in formarea moral-civica a individului, a culturii spirituale, in procesul de edificare a unei stari de spirit armonioase, menite sa promoveze idealurile sociale ale epocii.
Muzica era una din principalele componente ale procesului de educatie.
In lumea turceasca, primele « scoli muzicale » apar in secolul al XVI-lea.
In concordanta cu educatia sa umanista si cu ideile iluminismului european, Cantemir sustine conceptul de civilizaitie, in care se pune in legatura directa progresul social de prosperarea, dezvoltarea bunelor moravuri, a artelor si a sistemului de educatie.
El ofera, totodata, numeroase cugetari, idei, sugestii, inclusiv unele cu caracter axiomatic.
Multe dintre operele lui Cantemir reprezinta o veritabila enciclopedie pedagogica, in care savantul mediteaza si ndezvaluie sensul educatiei morale, intelectuale, civice si estetice a omului.
Aportul fundamental al lui Dimitrie Cantemir in cultura si stiinta muzicala islamica rezida, intai de toate, in elaborarea unui vast tratat stiintific. si ale Occidentului: Franta, Germania, Italia etc., decat in Moldova, tara lui de origine.
Muzician de profil larg (compozitor de vaza, teoretician muzical erudit, interpret-virtuos la tanbur si nei, pedagog talentat), Dimitrie Cantemir este mai bine cunoscut in aceasta ipostaza in tarile Orientului: Turcia, Iran, Azerbaidjan etc.
Ar fi dificil sa supraestimam aportul lui in teoria si practica muzicala a Orientului.
Preocuparile lui serioase in domenuiul artei muzicale i-au permis sa obtina succese la fel de remarcabile, ca si in alte ramuri.
Domnitorul Tarii Moldovei Dimitrie Cantemir (1693, 1710 – 1711) a fost o personalitate marcanta a culturii autohtone si universale de la finele secolului al XVII-lea – inceputul secolului al XVIII-lea


Uneori, aceste descrieri pot contine inadvertente. De asemenea, imaginea este informativa si poate contine accesorii neincluse in pachetele standard.
logo

  • Produsele tale vor fi disponibile pentru toti clientii nostri, in fiecare zi, pe yeo.ro
  • Vor fi promovate pe retele de socializare si bloguri
  • De asemenea, vom crea continut video pentru 20 de produse