In Monografie este examinata viata si opera neobositului cercetator roman al istoriei si etnografiei Bucovinei, preot, paleograf, culegator de antichitati, publicist, membru corespondent al Academiei Romane - Dimitrie Dan (1856-1927).
Traducere din limba ucraineana de Antoneta Olteanu..
Dan, cititorul va avea la dispozitie cea mai completa biografie a omului de stiinta din zilele noastre, o lista completa a lucrarilor sale publicate, clasificarea lucrarilor stiintifice si publicistice, cu o analiza a semnificatiei internationale a mostenirii lasate, o descriere a unui numar mare de lucrari ale sale, o bibliografie dedicata cercetatorului stiintific.
Pe baza unor noi date de arhiva introduse pentru prima data in circulatia stiintifica, din analiza periodicelor din a doua jumatate a secolului al XIX-lea pana in prima jumatate a secolului al XX-lea si a lucrarilor stiintifice ale lui D.
Dan si-a castigat recunoasterea europeana la vremea sa, in primul rand scriind lucrari consacrate istoriei si etnografiei grupurilor etnice bucovinene: ruteni (ucraineni), romani, armeni, lipoveni, evrei, tigani.
D.
In Monografie este examinata viata si opera neobositului cercetator roman al istoriei si etnografiei Bucovinei, preot, paleograf, culegator de antichitati, publicist, membru corespondent al Academiei Romane - Dimitrie Dan (1856-1927)