La 15 august 1897, corabia Belgica a pornit spre Antarctica, intr-o expeditie stiintifica finantata de guvernul belgian, dar cu echipaj international.
A publicat albumul foto Cantecul lebedei mute.
Expozitii personale: Antarctica: Dincolo de capatul lumii (TIFF, Cluj), Delta Dunarii si mica delta a Bucurestiului (ICR Paris), Parcul Natural Vacaresti (Piata Universitatii, Palatul Parlamentului, Palatul Sutu).
Vreme de 12 ani a fost redactor-sef al revistei National Geographic Romania.
Helmut Ignat este fotograf pentru revistele National Geographic Romania si Traveler din 2009, pentru care a realizat articole pe subiecte internationale (Antarctica, Masai Mara, Thailanda, Venetia, Singapore, Malta) si locale (Delta Dunarii, Parcul Natural Vacaresti, Parcul Herastrau, Viscri).
Activeaza ca fotograf al domeniului subteran, este pionier al scufundarilor in Romania si activist cu realizari concrete in domeniul conservarii naturii.
A primit Premiul Academiei Romane pentru cartea Pesteri scufundate (1987), diverse premii internationale pentru jurnalism de mediu si documentar stiintific, Premiul GEF–Erou al Marii Negre, Premiul UNESCO pentru jurnalism de stiinta.
A publicat articole, carti si albume legate de domeniul subpamantean.
A facut mai multe descoperiri, cea mai importanta fiind Pestera Movile din Dobrogea.
Intre aceste coordonate s-a implinit destinul lui Emil Racovita.“ — Cristian LASCUCristian Lascu a lucrat ca geolog prospector, apoi ca cercetator la Institutul de Speologie Emil Racovita.
Orizontul antarctic nemarginit alterneaza cu cotloanele cioplite de ape in calcar.
In cartea lor, fiecare pagina este o calatorie in sine.„Rasfoind filele acestui volum veti vedea imagini stralucitoare, cu zapezi imaculate si gheturi de cristal, alaturi de fotografii in care personajul principal este intunericul ce invaluie fantomele minerale ale lumii subterane.
Reportajul lui Cristian Lascu si Helmut Ignat ne poarta in lumea lui Emil Racovita si a pionierilor de pe Belgica, dar si in Antarctica secolului XXI – o destinatie aparuta recent pe hartile turistice.
Dupa mai bine de o suta de ani, o echipa romaneasca ii aduce un omagiu marelui savant si explorator, refacandu-i traseul.
Pentru importanta misiune de biolog a fost ales tana¬rul oceanograf roman Emil Racovita, proaspat doctor la Sorbona.
La 15 august 1897, corabia Belgica a pornit spre Antarctica, intr-o expeditie stiintifica finantata de guvernul belgian, dar cu echipaj international