Disparuta in Moscova. - The Washington Herald. - New York Times,1921 De la plecarea doamnei Harrison, o intreaga pleiada de corespondenti a primit permisiunea de a intra in Rusia, insa tara pe care o descriu ei nu este cea vazuta de doamna Harrison, relatarea ei, tablou al unei perioade care a fost deopotriva gresit reprezentata si inteleasa, fiind extrem de necesara.
Nu am vazut nicio carte despre Rusia contemporana mai interesanta si mai valoroasa decat aceasta si niciuna care sa inspire incredere.
Scrie fara partinire.
Este o jurnalista innascuta, pentru ca stie ce este important si ce sa lase sa transpara; si-a riscat cu bucurie sanatatea si viata pentru a obtine <stiri>, si a reusit.
De la inceput si pana la sfarsit, cartea ei ramane in mod constrant interesanta.
Marguerite Harrison e o femeie curajoasa , dar si norocoasa.
Aceasta editie – minutios adnotata – prezinta documente inedite din arhivele serviciilor secrete americane si sovietice, precum si ilustratii cu protagonistii acestor intamplari incredibile.
Marguerite Harrison este un observator fin si tenace si o ziarista meticuloasa, dar, in acelasi timp, o femeie obisnuita prinsa in valtoarea unor evenimente extraordinare.
Avem de-a face cu o veritabila enciclopedie a vietii cotidiene a Rusiei bolsevice la debutul deceniului al treilea al secolului trecut.
Fara sa amintim ajutorul pe care l-a oferit prizonierilor de razboi internati acolo, cele doua arestari ale sale, detentia de zece luni, inclusiv in celebrul penitenciar Lubianka.
Publicata prima oara in anul 1921, la doar cateva luni dupa eliberarea lui Marguerite Harrison dintr-o inchisoare bolsevica, Disparuta in Moscova descrie peripetiile autoarei in Rusia la inceputul anilor 1920, propriile impresii despre mai-marii puterii bolsevice si riscurile pe care si le-a asumat ca spioana si ziarista.
Povestea unei spioane americane in anii 1920 - Marguerite Harrison.
Disparuta in Moscova