Romanul (intitulat initial Orele ) urmareste intamplarile in care sunt implicate cateva personaje, de-a lungul unei zile de iunie, in Londra. (Sever Gulea) Carte recomandata de George Banu in cadrul proiectului Libris, Oameni si carti ..
Diferenta fata de Ulise este ca volumul lui Woolf este mai accesibil si celor cu mai putin fler literar , nefiind atat de criptica dezvaluindu-ti intelesurile si metaforele fara sa-ti dea prea mari batai de cap.
Din punct de vedere al constructiei este asemanator celebrului Ulise al lui James Joyce , Virginia Woolf folosind la fel ca si scriitorul irlandez fluxul constiintei ca si forta narativa.
Naratiunea fragmentara, urmand tehnica fluxului constiintei, face din Doamna Dalloway unul dintre cele mai importante romane moderne, consacrand totodata stilul inconfundabil al Virginiei Woolf.
Pe parcursul zilei, destinele personajelor se intretaie in mod surprinzator, aparent fara continuitate sau legatura, dand la iveala trairi si mici revelatii neasteptate: Richard Dalloway descopera ca motivul fericirii sale zilnice este iubirea inca vie pentru sotia sa, care, la randul ei, isi clarifica sentimente mai vechi pentru prietena sa din tinerete, Sally Seton, si fostul iubit, Peter Walsh.
In vreme ce Septimus Warren Smith (un „dublu“al doamnei Dalloway, dupa afirmatiile autoarei) se cufunda in deznadejde si, prada unei depresii provocate de moartea unui camarad de lupta, se sinucide, Peter Walsh, iubitul din tinerete al Clarissei, se intoarce din India, tulburand pregatirile uneia dintre faimoasele serate ale acesteia si declansandu-i o serie de dileme morale.
Maruntele intamplari ale vietii cotidiene camufleaza de fapt drame personale, iar sub aparentul aer inofensiv si sarbatoresc al zilei se intrezareste adevarata fata a vietii, cu tristetea si dezamagirile sale.
Asemenea lui Stephen Dedalus, personajul alter-ego al lui James Joyce, in drumul sau prin inima orasului, Clarissa Dalloway inregistreaza diverse senzatii vizuale, auditive, olfactive, impresii ce reconstituie universul stralucitor al zilei de vara.
Romanul (intitulat initial Orele ) urmareste intamplarile in care sunt implicate cateva personaje, de-a lungul unei zile de iunie, in Londra