Descriere YEO:
Pe YEO găsești Documente privitoare la istoria Tarii de la -, în categoria Stiinte Umaniste.
Indiferent de nevoile tale, Documente privitoare la istoria Tarii Moldovei 1806-1812. Vol.1 din categoria Stiinte Umaniste îți poate aduce un echilibru perfect între calitate și preț, cu avantaje practice și moderne.
Preț: 40 Lei
Caracteristicile produsului Documente privitoare la istoria Tarii
- Brand: -
- Categoria: Stiinte Umaniste
- Magazin: libris.ro
- Ultima actualizare: 21-12-2024 01:38:29
Comandă Documente privitoare la istoria Tarii Online, Simplu și Rapid
Prin intermediul platformei YEO, poți comanda Documente privitoare la istoria Tarii de la libris.ro rapid și în siguranță. Bucură-te de o experiență de cumpărături online optimizată și descoperă cele mai bune oferte actualizate constant.
Descriere magazin:
"Prezentul volum, primul din aceasta serie, cuprinde intervalul cronologic: noiembrie
1806 - iulie 1808. Aceasta perioada din viata politica interna a
Moldovei este marcata de inceputul ocupatiei militare ruse (10-11 noiembrie
1806), retragerea domnului Alexandru Moruzi peste Dunare, revenirea lui Constantin Ypsilanti in calitate de „domn al
Moldovei si
Tarii Romanesti", care a depus juramantul de credinta, la 8 ianuarie 1807, imparatului Alexandru I. Domnul avea sediul la Bucuresti, iar in Moldova conducea administratia tarii Inaltul Divan, constituit din sapte mari boieri. Aceasta etapa a vietii politice din Principatele Romane, cand organele administrative functionau dupa legile iar Divanurile erau doar „asistate" de diplomatul rus L. S. Laskariov, a luat sfarsit odata cu incheierea Tratatului de Pace de la Tilsit (7 iulie 1807), urmat de Armistitiul ruso-otoman de la Slobozia (24 august 1807). Obtinand la Tilsit acceptul lui Napoleon I de a anexa Moldova si Tara Romaneasca la Imperiul Rus, Alexandru I ia masuri in vederea instituirii unui control riguros asupra administratiei Principatelor. Aflarea lui C. Ypsilanti in scaunul domnesc nu mai corespundea noii situatii, el fiind nevoit sa plece la Kiev (16 august 1807), iar la 17 februarie 1808 este destituit de catre imparat. [...] Majoritatea documentelor incluse in volum se refera la teritoriul
Tarii Moldovei situat intre Prut si Nistru si se pastreaza in Arhiva Nationala a Republicii Moldova. [...] Textul volumului este insotit de Indici de nume si de materii. Primul atesta variantele numelor intalnite in text fara schimbari; de asemenea, include toate variantele toponimelor. Al doilea indice ofera anumite explicatii ale termenilor si notiunilor de epoca. In anexa sunt incluse fotcopiile unor documente originale, bine pastrate, lizibile, care prezinta interes din punct de vedere paleografic, lingvistic, estetic." (Editorii) Volum intocmit de: •Demir Dragnev, Larisa Svetlicinai (coordonatori, editori) • Teodor Candu, Tudor Ciobanu, Valentin Constantinov (editori)