”Alienarea – de la simpla smintire, la marea si crunta exploatare sclavagista sau capitalista – ramane, inainte de toate, o problema filosofica, o tema a antropologiei sau teantropologiei.
Ivan Ivlampie) In perioada 29 martie - 9 aprilie 2017, veti putea achizitiona volumul „Dominatie si alienare - O istorie recenta a instrainarii umane” de Rarita Mihail (Editura EIKON, Colectia UNIVERSITAS - Seria FILOSOFIE, 2017) cu o reducere de 20%! (20 lei). dr. univ.
Prin trei reprezentanti de marca, Karl Marx, Georg Lukacs, Louis Althusser, suntem initiati in intelegerea evolutiei acestei categorii antropologice care a marcat mai bine de un secol evolutia istoriei intregului mapamond.” (Prof.
In cartea de fata, autoarea Rarita Mihail, reconstituie cu indrazneala avatarurile conceptului de alienare in cadrul ideologiei marxiste, pornind de la paradigma secularista a iluminismului, de la hegelianism si critica de stanga care i-a fost adusa acestuia de „noua filosofie” a lui Feuerbach.
Act al caderii primului om, prin ispita sarpelui, semn al departarii de Dumnezeu, cum este descrisa alienarea in Cartea Facerii, sau ca prabusire a sufletului in captivitatea materiei, ca in multe alte religii – instrainarea a ajuns sa fie disputata de teritorii ideologice, politice, economice, dar toate cu miza filosofica. ”Alienarea – de la simpla smintire, la marea si crunta exploatare sclavagista sau capitalista – ramane, inainte de toate, o problema filosofica, o tema a antropologiei sau teantropologiei