Don Carlos.
Dar creatia care nil aduce in preajma permanent este o poezie, mai precis un imn, scris in 1785, Catre bucurie (An die Freude), preluat de Beethoven ca text pentru corul din finalul Simfoniei a IXa, cor adoptat in zilele noastre ca imn al Uniunii Europene - Alexandra Barna.
Cel care a creat o vasta si extrem de valoroasa opera dramatica este prezent si astazi, prin piesele sale, in repertoriul a numeroase teatre si in constiinta spectatorilor din intreaga lume.
Filip al IIlea sa urcat pe tronul Spaniei in 1556, cand inca nu implinise 30 de ani, iar de domnia lui, ce a durat peste patru decenii, nu sunt legate neaparat cele mai luminoase momente din istoria regatului iberic.
Don Carlos nu este un text "istoric", chiar daca personajele si conflictul (in parte) sunt imprumutate din realitatea secolului al XVIlea.
Doua frazecheie, am indrazni sa afirmam, reprezentative pentru cele doua planuri in care se deruleaza actiunea acestei piese, caracterizata de unii exegeti drept "tragedie/drama de familie", de altii drept "drama de idei", "istorica" sau "politica".
Doua fraze din Don Carlos de Friedrich Schiller. "Dati libertate gandirii!" cere Marchizul de Posa.
Infante de Spania - Friedrich Schiller "Drepturile dragostei mele sunt mai vechi decat formula rostita la altar!", exclama Don Carlos.
Don Carlos