Punctul de plecare al cartii e reprezentat de ideea urmatoare: in memoria colectiva s-au acumulat nenumarate rani, iar prin tacere aceste rani sunt imposibil de vindecat.
Este cunoscut in principal ca autor al volumelor Pavilionul cancerosilor, Primul Cerc si Arhipelagul Gulag..
Laureat al PREMIULUI NOBEL pentru Literatura, reintors in Rusia dupa un exil de douazeci de ani, Aleksandr Soljenitin a fost publicat in Romania abia in anii 90.
Cartea se vrea deci a fi o perspectiva istorica impartiala si isi propune sa reconstituie, avand ca punct de sprijin documentele si dovezile istorice, traiectoria prezentei evreiesti in Rusia incepand cu sfarsitul secolului XVIII pana in perioada contemporana.
Astfel, Soljenitin explica, in partea de inceput a masivei sale lucrari, ca nu cauta sa polemizeze sau sa contrazica, el vrea doar sa arate sau sa dezvaluie, incercand sa ofere o perspectiva cat mai fidela asupra modului cum au stat, de fapt, lucrurile in Rusia sovietica.
Tacerea nu e niciodata o solutie.
Punctul de plecare al cartii e reprezentat de ideea urmatoare: in memoria colectiva s-au acumulat nenumarate rani, iar prin tacere aceste rani sunt imposibil de vindecat