Pentru orice jurist – dar si pentru simplul particular –, dreptul civil, prin impactul sau cotidian, are o importanta deosebita.
Manualul vrea sa atinga in acelasi timp doua teluri: unul de initiere a viitorilor nostri colegi, initiere absolut indispensabila pentru a accede la treptele urmatoare ale dreptului civil; celalalt, de orientare in materie a celor ce nu imbratiseaza profesiuni juridice..
Pastrand conceptia preponderent didactica – ce a stat la baza elaborarii acestui curs – prin inserarea unor exemple si spete in scopul de a facilita intelegerea notiunilor si institutiilor tratate, noua editie aduce unele precizari sau noi interpretari ale unor institutii ale dreptului civil, tinand cont, pe de o parte, de legislatia in vigoare (in special, noul Cod civil si noul Cod de procedura civila) si, de alta parte, de cele mai noi tendinte doctrinare in materie.
Inceputul studiului acestei discipline comporta inevitabil – datorita gradului mare de abstractizare – unele dificultati pentru lectorul neinitiat; orice inceput este greu.
Acest preambul ne este oferit in mod traditional de &bdquo
Partea generala”, sau, cum se mai numeste, &bdquo
Teoria generala” ori &bdquo
Introducere in dreptul civil”.
Dar acest studiu necesita in prealabil o vedere de ansamblu asupra principiilor si institutiilor dreptului civil.
Este sigur ca fara un studiu temeinic al dreptului civil nu se pot intelege celelalte ramuri ale dreptului privat.
Dreptul civil reprezinta nu numai ramura de Drept cea mai densa si elaborata, dar si domeniul care a creat, in principal, vocabularul si conceptele juridice; el este, totodata, acela care poate sa formeze in noi ceea ce se numeste spirit juridic.
Pentru orice jurist – dar si pentru simplul particular –, dreptul civil, prin impactul sau cotidian, are o importanta deosebita