Studiul dreptului civil este, in esenta, studiul elementelor raportului juridic civil (Gh.
Persoanele” din cadrul planurilor de invatamant superior agreate de celelalte facultati de Drept din invatamantul juridic de stat si privat, fiind, asadar, in principiu, compatibila cu aceste planuri..
Persoane” (anul I licenta) din cadrul planului de invatamant aprobat de catre Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, care, la randul sau, urmeaza structura noii Carti I (Despre persoane) a Codului civil, aceasta din urma, in linii mari, nefiind altceva decat structura si sistematizarea propuse de regretatul profesor Gheorghe Beleiu, unul dintre cei mai buni cunoscatori ai acestei fundamentale materii, insa aceasta lucrare raspunde, in egala masura, cerintelor disciplinei „Drept civil.
Celelalte institutii civile fundamentale (drepturile reale, drepturile obligationale, drepturile intelectuale) se studiaza, de regula, dupa insusirea materiei persoanelor.
Prezentul manual, conceput si elaborat in lumina Noului Cod civil si a Noului Cod de procedura civila, se adreseaza in primul rand (dar nu exclusiv) studentilor nostri si urmeaza tematica cursului de „Drept civil. cu studiul subiectelor raporturilor de Drept civil, deoarece, asa cum excelent se arata in celebrele Institutii ale imparatului Iustinianus, „nu se poate cunoaste dreptul daca nu cunoastem Persoanele pentru al caror folos el a fost statornicit” (Iustiniani Institutiones, II, 12 in fine).
Beleiu), iar primul element al raportului juridic il constituie subiectele acestui raport, adica Persoanele fizice sau Persoanele juridice intre care se stabileste acest raport si care sunt titulare ale drepturilor si obligatiilor ce alcatuiesc continutul acestui raport.
In mod traditional, studiul institutiilor dreptului civil debuteaza, in mod firesc, cu materia persoanelor, i.e.
Studiul dreptului civil este, in esenta, studiul elementelor raportului juridic civil (Gh