Drumul lui Constantin.
Polten-Linz-Salzburg-Prien am Chiemsee-Rosenheim-Munchen-Landsberg am Lech-Memmingen-Ravensburg-Konstanz-Frauenfeld-Winterthur-Zurich-Basel-Belfort-Vesoul-Langres..
Autorul a parcurs si fotografiat, in aceasta carte, traseul pe care l-a strabatut si Brancusi in 1904: Hobita-Petrosani-Hateg-Deva-Ilia-Savarsin-Lipova-Arad-Nadlac-Mako-Maroslele-Szeged-Kecskemet-Dabas-Budapesta-Tatabanya-Gyor-Mosonmagyarovar-Hegyeshalom-Hei-dentor im Carnuntum-Bruck an der Leitha-Schwechat-Viena-St.
Sorin Tranca il formuleaza pornind de la reconstituirea traseului strabatut de Brancusi, precum si de la imaginarea unor fragmente de jurnal al artistului.
In Drumul lui Constantin , Sorin Tranca incearca sa raspunda la una dintre cele mai incitante intrebari cu privire la existenta lui Brancusi: de ce a plecat pe jos, de fapt, sculptorul, la Paris, in 1904, dupa neintelegerea referitoare la bustul lui Carol Davila? Judecand dupa ceea ce stim astazi, la aceasta intrebare nu putem da decat un raspuns speculativ.
In mod curios insa, viata artistului este plina de lacune din punctul de vedere al cercetatorilor si, in consecinta, al posteritatii.
Evadarea lui Brancusi din Romania, o reconstituire cu fotografiile autorului Constantin Brancusi este una dintre putinele contributii cu mare vizibilitate ale Romaniei la patrimoniul cultural mondial.
Drumul lui Constantin