In publicatiile romanesti de pe la 1900 si dintre cele doua razboaie mondiale, Karlsbadul era numit \'\'cel dintai loc de cura din lume\'\'.
Cum a ajuns statiunea \'\'de bai\'\' din nordul Boemiei sa fie supranumita astfel? Si cum a dobandit extraordinara popularitate de care s-a bucurat in perioada Belle Epoque si in anii interbelici? Cum se face ca pe atunci Karlsbadul reprezenta standardul de excelenta in materie de petrecere a timpului liber, in domeniul hotelier, al restaurantelor si cafenelelor, al retetelor culinare, al modei? Si ce resorturi i-au impins in acele vremuri pe mii si mii de romani sa calatoreasca an de an intr-acolo? Cartea profesorului Radu Marza aduce raspunsuri la toate aceste intrebari prin cercetarea unui bogat material documentar, punand pe primul plan marturiile vizitatorilor si pacientilor romani care au frecventat Karlsbadul, dar si ale medicilor romani care au practicat in faimoasa statiune balneara..
I se mai spunea si \'\'Mecca balneologilor\'\', \'\'Mecca ficatilor si a fierei\'\' sau \'\'cel mai frumos spital al Europei\'\'.
In publicatiile romanesti de pe la 1900 si dintre cele doua razboaie mondiale, Karlsbadul era numit \'\'cel dintai loc de cura din lume\'\'