Volumul este un adevarat rechizitoriu, dialogul celor doi fiind menit sa arate ca in anii de dupa revolutia din 1989 nu a existat cu adevarat vointa de a se face cunoscute si de a se condamna crimele comunismului. - Stephane Courtois.
Cartile pe care le-a publicat - cum este si cea de fata, Chipul mortii, un rechizitoriu serios la adresa crimelor comunismului -, precum si toate eforturile lui se incadreaza in acest context surprinzator, in care pentru prima data se ia in discutie oficial, cu toata opozitia fostilor comunisti si a aliatilor lor, caracterul criminal al regimurilor comuniste. si-a asumat riscuri foarte mari si cred ca, in mare masura, roadele se vad acum, prin crearea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, de care se va ocupa. -Marius Oprea este unul dintre cei mai dinamici si mai lucizi istorici romani ai subiectului pe care il abordeaza - crimele comunismului.
Aplicarea punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara, deconspirarea Securitatii si inlaturarea fostilor activisti din functiile publice au ramas doar deziderate, pina acum nefiind facuta o condamnare ferma, oficiala a vechiului regim totalitar.
Volumul este un adevarat rechizitoriu, dialogul celor doi fiind menit sa arate ca in anii de dupa revolutia din 1989 nu a existat cu adevarat vointa de a se face cunoscute si de a se condamna crimele comunismului