Despre doliu.
Patapievici. - H.-R.
Despre doliu este o carte superba, care ne priveste cu insistenta pe toti.
Cind moare un om, toti ii poarta doliul.
Pasiunea investigatiei il tine pe cititor cu sufletul la gura, intr-o situatie care ne va tine pe toti, la timpul potrivit, fie cu sufletul cernit, fie cu el trecut in/de bezna.
Contrariat de caracterul enigmatic si profund al acestei fraze, Mircea Mihaies a dedicat elucidarii ei o investigatie tulburatoare, la capatul careia aflam ce mai inseamna pentru omul modern sa tina doliul religios si rugaciunile de mintuire pentru parintele sau mort.
Cu ea si-a inceput Leon Wieseltier textul pe care l-a scris la moartea maestrului sau, Isaiah Berlin. \'\'in Talmud gasim aceasta fraza: -Cind moare un intelept, toti sint rudele lui-.
Demersul se doreste a fi si o reconstituire a unei \'\'biografii exemplare\'\', urmarind avatarurile de natura psihologica si culturala survenite pe parcursul anului in care, conform credintei iudaice, autorul a tinut doliu in urma mortii tatalui sau.
Pornind de la jurnalul de doliu al lui Leon Wieseltier, Kaddish, lucrarea surprinde mutatiile petrecute in sfera religiosului intr-o lume din ce in ce mai desacralizata. trateaza din perspectiva multipla - psihologica, antropologica, liturgica si literara - chestiunea rugaciunii de doliu, a \'\'kaddish-ului ca potential element de unificare a religiosului si traditiei, vazute din perspectiva modernitatii tirzii.
Un an din viata lui Leon W.
Despre doliu