Lucrarea lui Owen ii poarta pe cititori la marginea unei frontiere uimitoare in modul nostru de a intelege creierul: asa-numita \'\'zona cenusie\'\', aflata intre constiinta deplina si moartea creierului.
In zona cenusie ridica o serie de intrebari dure si terifiante, printre care cea mai importanta fiind poate aceasta: incercand sa definim ce inseamna o viata care merita traita, suntem oare prea preocupati de fizic si nu acordam suficienta importanta puterii gandirii? Ce defineste, cu adevarat, o viata satisfacatoare?.
Iar oamenii de stiinta, medicii si filosofii au inceput abia de curand sa inteleaga implicatiile uriase ale acestei descoperiri.
Adrian Owen a condus o echipa care, in 2006, a descoperit aceasta categorie pierduta de pacienti si, pornind de la ea, a alcatuit un istoric medical.
Dar un numar considerabil se confrunta cu ceva diferit: mintile lor intacte se deplaseaza adanc in creier si in corpurile deteriorate de boala.
Majoritatea nu reusesc sa constientizeze lumea exterioara, iar medicii lor cred ca sunt incapabili de gandire.
Cei care au ajuns in aceasta zona de mijloc au suferit leziuni cerebrale traumatice sau sunt victime ale unui accident vascular cerebral ori al unei boli degenerative, cum ar fi Alzheimer si Parkinson.
Lucrarea lui Owen ii poarta pe cititori la marginea unei frontiere uimitoare in modul nostru de a intelege creierul: asa-numita \'\'zona cenusie\'\', aflata intre constiinta deplina si moartea creierului