Principiul de baza al psihoterapiei cognitiv-comportamentale este acela ca starile afective negative, cum ar fi depresia, anxietatea, panica, iritarea, precum si comportamentele dezadaptative au la baza modul distorsionat in care oamenii gandesc despre ei insisi, despre lume, viata si viitor.
Terapia cognitiv-comportamentala are rezultate eficiente in tulburarile anxioase (anxietate generalizata, atacuri de panica, agorafobie, fobii multiple, fobie sociala), depresive, in tulburarile de stres post-traumatic, in cele cauzate de abuzul de substante, dar si in cazuri mai complexe, cum ar fi, de pilda, tulburarile de personalitate..
Psihoterapia este limitata in timp, are obiective clar definite, rezultate evidente, de cele mai multe ori posibil de cuantificat.
Rezolvarea de probleme reprezinta o latura importanta a tratamentului, insa competentele dobandite sunt utile in variate situatii de viata.
Demersul terapeutic pune accentul pe tehnici de restructurare cognitiva si atitudinala, apeland la principiile invatarii pentru a obtine modificari in sfera comportamentului si provocand clientii sa-si dezvolte un mod de gandire mai flexibil si rational.
Aceste idei si credinte eronate se sedimenteaza in timp, independent de nivelul intelectual, si conduc la comportamente autoblocante si autodistructive.
Principiul de baza al psihoterapiei cognitiv-comportamentale este acela ca starile afective negative, cum ar fi depresia, anxietatea, panica, iritarea, precum si comportamentele dezadaptative au la baza modul distorsionat in care oamenii gandesc despre ei insisi, despre lume, viata si viitor